X

TradeLens: Global Tedarik Zincirinin Dijitalleşmesi

TradeLens, lojistik ve teknoloji endüstrisinin büyük oyuncuları Maersk ve IBM tarafından desteklenen Blockchain teknolojisi ile geliştirilen açık ve tarafsız bir endüstri platformudur. İlk olarak Ağustos 2018’de duyuruldu. Proje özünde Blockchain teknolojisinin tedarik zincirine uygulanmasını hedefliyor. Bir ürünün tüm seyahati boyunca hayat hikayesini Blockchain’de tutmayı planlıyor.

TradeLens ekosistemi içerisinde, taşıyıcılar, limanlar, terminal operatörleri, 3PL’ler ve nakliye şirketleri dahil olmak üzere 100’den fazla farklı organizasyondan oluşmaktadır. Aynı zamanda dünyanın dört bir yanından gelen nakliyecilerden oluşur. Katılımcılar gönderici tarafından belirlenen dijital izin modelinde veri yayınlar ve abone olurlar.

TradeLens, bilgi paylaşımını ve şeffaflığı desteklemek için çeşitli tarafları bir araya getiren ve sektör çapında yenilikçiliği teşvik eden, daha verimli ve güvenli bir küresel ticareti teşvik etmek için tasarlanmış, blok zincir tabanlı bir nakliye çözümüdür.

TradeLens’in erken benimseme programının bir parçası olarak, IBM ve Maersk 94 kuruluşun aktif olarak projede yer aldığını veya açık standartlara dayanan TradeLens platformuna katılmayı kabul ettiğini açıkladı. TradeLens ekosistemi şu anda şunları içermektedir:

  • PSA Singapur, Uluslararası Konteyner Terminal Hizmetleri A.Ş., Patrick Terminalleri, Hong Kong’daki Modern Terminaller, Halifax Limanı, Rotterdam Limanı, Bilbao Limanı, PortConnect, PortBase ve terminal operatörleri dahil olmak üzere tüm dünyada 20’den fazla liman ve terminal operatörü. Bu, TradeLens’e aktif olarak katılan veya katılacak olan dünya çapında yaklaşık 234 liman demektir.
  • Pacific International Lines (PIL), Maersk Line ve Hamburg Süd, projeye global konteyner taşıyıcıları olarak katıldı.
  • Hollanda, Suudi Arabistan, Singapur, Avustralya ve Peru’daki gümrük müdürlükleri, Ransa ve Güler & Dinamik gümrük müşavirlikleri de projede yer alıyor.
  • Agility, CEVA Lojistik, DAMCO, Kotahi, PLH Nakliye Şirketi, Ancotrans ve WorldWide Alliance gibi nakliye firmaları, nakliye ve lojistik şirketleri de katılıyor.

TradeLens Nedir

TradeLens, IBM Blockchain teknolojisini dijital tedarik zincirlerinin temeli olarak kullanır ve ayrıntılar, gizlilik veya gizlilikten ödün vermeden bir işlemin paylaşılan tek bir görünümünü oluşturarak işbirliği yapmalarını sağlamak için birden fazla ticari ortağı bir araya getirir. Göndericiler, nakliye hatları, nakliye şirketleri, liman ve terminal operatörleri, iç nakliye ve gümrük idareleri, sıcaklık kontrolünden konteyner ağırlığına kadar değişen IoT ve sensör verileri dahil olmak üzere, nakliye verilerine ve nakliye belgelerine gerçek zamanlı erişim yoluyla daha verimli bir şekilde etkileşime girebilir.

Blockchain akıllı sözleşmeleri kullanan TradeLens, uluslararası ticarete katılan birçok taraf arasında dijital işbirliğini sağlar. Beta programı kapsamında piyasaya sürülen ve ClearWay adı verilen ticari belge modülü, ithalatçı / ihracatçılara, gümrük komisyoncularına, Gümrükler, diğer devlet kurumları ve STK’lar gibi güvenilen üçüncü taraflara, tümü tarafından desteklenen kuruluşlar arası iş süreçlerinde ve bilgi alışverişinde işbirliği yapmalarını sağlar.

12 aylık deneme süresi boyunca, Maersk ve IBM, dokümantasyon hatalarından kaynaklanan gecikmeleri, bilgi gecikmelerini ve diğer engelleri önlemek için fırsatları belirlemek için düzinelerce ekosistem ortağıyla birlikte çalıştı. Bir örnek, TradeLens’in ABD’de bir paketleme malzemesinin sevkıyat süresini Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bir üretim hattına geçirme zamanını nasıl yüzde 40 azaltabileceğini ve binlerce dolara mal olmasını engellediğini gösterdi. Daha iyi görünürlük ve daha etkili iletişim araçları sayesinde, bazı tedarik zinciri katılımcıları “konteynerim nerede” gibi temel operasyonel soruları yanıtlamak için atılan adımları 10 adımdan beşe düşürdü.