Merkezi Olmayan Uygulama (dApps) Geliştirme

Merkezi olmayan finans alanındaki merkezi olmayan uygulamalara kısaca dApps denir.

Merkezi olmayan finans (DeFi) ve merkezi olmayan uygulamalar (dApps), internet bağlantısı olan herkesin yeni nesil finansal hizmetlere katılmasına olanak tanır. DeFi uygulamaları, geleneksel finansal hizmetlere karşı müthiş bir alternatifi temsil ediyor ve blok zincirinin güvenilir, değişmez ve şeffaf özellikleri sayesinde popülariteleri günden güne artıyor.

BC Yazılım olarak DeFi alanında bugüne kadar pek çok proje yaptık. Sadece yazılım bilmek yetmiyor, DeFi alanının dinamiklerine, akıllı sözleşmelere, Solidity ve EVM gibi konseptlere de hakim olmak gerekiyor. Uzman ekibimiz bütün bu bilgi ve birikime sahip. DeFi uygulaması geliştirmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

DeFi Uygulamalarının Özellikleri

Ademimerkeziyetçi

DeFi uygulamaları adından da anlaşılacağı üzere merkezi olmayan finans üzerine kurulu uygulamalardır. Bu uygulamalar banka veya herhangi bir üçüncü taraf olmadan tüm dünya çapına yayılmış node'lar üzerinde çalışırlar. Dolayısıyla tek bir noktadan yönetilmezler. Ancak ne yazık ki bugün pek çok DeFi uygulaması her ne kadar ademimerkeziyetçi olduğunu iddia etse de, üçüncü taraflarca yönetilmektedirlar. DeFi uygulamaları geliştirme noktasında size her türlü desteği veriyoruz.

Sansüre Dayanıklı

DeFi uygulamaları sansüre dayanıklı node'lar üzerinde çalışır. Dağıtık teknolojisi sayesinde herhangi bir node kapatılsa bile diğer node'lar çalıştığı sürece DeFi uygulamaları ayakta kalır. Node'lar coğrafik olarak farklı bölgelere yayıldıkları için ülke bazlı sansür de mümkün değildir. DeFi uygulamaları blockchain'in değiştirilemez (immutable) doğası gereği akıllı sözleşme değişmediği sürece aynı şekilde çalışmaya devam eder. Blokzincir konseptine hakim ekibimizle hizmet veriyoruz.

Şeffaf

Blockchain endüstrisinin en önemli çıkış noktalarından biri şeffaflıktır. Dağıtık defter teknolojisi ile bir blok zincir üzerindeki tüm işlemler herkese açıktır. DeFi uygulamaları da blokzincirin bu şeffaflığından faydalanır. Dileyen herkes herhangi bir DeFi uygulamasının arkasında yatan sözleşmeleri denetleyebilir. Akıllı sözleşmeler genellikle açık kaynak olduğundan herkesin erişimine açıktır. Ekibimiz özellikle akıllı sözleşmeler ve DeFi uygulamaları konusunda uzmanlaşmıştır.

Güvenli

Herhangi bir DeFi uygulaması ya da Dapps geliştirirken en dikkat edilmesi gereken konulardan biri güvenliktir. Son yıllarda haberlerde çok fazla sayıda hacklenen DeFi protokolü olmuştur. Bu protokoller zayıf güvenlikten ya da denetimsiz akıllı sözleşmelerden dolayı hackerların hedefi olmuştur. DeFi uygulaması geliştirme sürecinin sonunda canlıya geçmeden önce ayrı bir ekibimiz güvenlik testlerini gerçekleştirip bir rapor hazırlıyor.

7/24 Erişilebilir

DeFi uygulamaları 7/24 açıktır. Bankalar gibi değildirler. Zaten bu yeni finansal sistemin geleneksel finanstan en büyük farkı 7/24 erişilebilir olmasıdır. Geleneksel bankacılıkta kendi alın terinizle kazandığınız paraya örneğin hafta sonu erişemezsiniz, günlük belirli limitler vardır. DeFi'de ise bu tür limit ve sınırlamalar bulunmuyor. BC Yazılım ekibi DeFi ekosistemiyle ilgili pek çok projeye imza atmıştır ve bu konuda oldukça deneyimli ve bilgili olduğumuzu iddia ediyoruz.

Hızlı

Dapps adı verilen decentralized apps ya da Türkçe ifadeyle merkezi olmayan uygulamalar geleneksel finans sistemlerine göre çok daha hızlıdırlar. Bugün isterseniz gecenin bir yarısı Uniswap üzerinde Ethereum takas edebilirsiniz ve bu sadece bir kaç saniyenizi alır. Aynı şeyi geleneksel bankacılıkta yapmak mümkün değildir. Örneğin gecenin bir yarısı bankanızdaki altınları dolarlarınızla değiştiremezsiniz. Piyasaların açılmasını beklemelisiniz. DeFi uygulamaları bu anlamda oldukça hızlıdır.

DeFi Uygulamaları Geliştirme Süreci

Her projede olduğu gibi DeFi uygulaması ya da Dapps geliştirirken de en önemli aşama analizdir. Bu aşamada sizinle birlikte ihtiyacınızı dinliyor ve analiz yapıyoruz. Teknik olarak yapılabilecekleri ve yapılamayacakları konuşuyoruz. Gereksinim analizi tamamlandığında yani hem siz hem de biz hemfikir kaldıktan sonra bir sonraki aşamaya geçiyoruz.

DeFi uygulaması geliştirmenin belki de en zor ve en kompleks kısmı burası. Analiz kısmında formüle döktüğümüz tabiri caizse ekonomik modelinizi akıllı sözleşmelere aktarıyoruz. Bu kısımda endişeniz olmasın zira ekibimiz Truffle, Solidity vb her türlü blockchain yazılım dili ve sözleşme konseptine hakim. Uzun yıllardır bu işi yaptığımız için geniş bir know-how’ımız var. Akıllı sözleşmeleri çeşitli Web 3.0 test araçlarında kesinlikle test ediyoruz.

İşin zor kısmı yani akıllı sözleşmelerin yazımı bittikten sonra kullanıcı arayüz tasarımına geçiyoruz. Blockchain endüstrisi doğası gereği açık kaynak bir ekosistem. Dolayısıyla piyasada çok fazla sayıda açık kaynak kodlu Web 3.0 arayüzü mevcut. Uniswap’tan tutun Bancor’a, Susiswap’tan Curve.fi’ye kadar pek çok projenin hem akıllı sözleşmeleri hem de kullanıcı arayüzleri açık kaynak kodlu. Tekerleği yeniden icat etmeyelim derseniz, bu projelerden birini forklayıp size özel hale getirebiliyoruz. Yok hayır ben kendi özel arayüzüm istiyorum derseniz de size özel arayüz geliştirebiliyoruz.

Tam teşekküllü testler yapmadan kesinlikle projenizi canlıya almıyoruz. Çünkü blockchain ekosisteminde mainnet’e çıkan bir akıllı sözleşmenin artık geri dönüşü yoktur. Dolayısıyla hangi blok zincir ağı üzerinde Dapps geliştiriyorsak o ağın testnet’inde ilgili testleri yapıyoruz.

Testler başarıyla tamamlandıktan sonra en önemli aşamalardan birine geldik: güvenlik kontrolleri! Akıllı sözleşmeler doğaları gereği immutable yani değiştirilemezdir. Dolayısıyla en ufak bir hata size çok ciddi maddi kayıplara neden olabilir. Mainnet’e uygulamanızı deploy etmeden önce ayrı bir ekip tarafından güvenlik kontolleri ve denetimler yapılır. Herhangi bir bulgu çıkarsa bu raporlanır ve bulgunun türüne göre (minor, major) aksiyon alınır. Güvenlik kontrolleri tamamlandıktan sonra son aşamaya geçilir.

Testlerimiz tamam, güvenlik kontrollerinden de geçtik. Şimdi sırada merkezi olmayan uygulamamızı ana ağ üzerinde deploy etmek var. Seçtiğiniz blok zincire bağlı olarak deploy prosedürleri değişkenlik gösterebiliyor. Örneğin Ethereum ağı üzerinde deploy etme ile Polygon ya da Avalanche arasında prosedürel farklılıklar olabiliyor. Bunun nedeni bu ağların altında yatan teknolojilerin farklı olmasından kaynaklanıyor.

Ademimerkezi uygulamalarda da evet maalesef bir bakım ve destek süreci gerekli. Zira gerek arayüz olsun gerek uygulamanın yazımında kullanılan framework’ler olsun, bunlar sık sık güncellenen üçüncü taraf servisler. Dolayısıyla birilerinin bu servisleri düzenli olarak güncel tutması gerekiyor. Bunu sizin için biz yapıyoruz. Özel ekibimiz sadece bu üçüncü taraf uygulamalardaki değişiklikleri takip edip, güncellemeleri planlıyorlar.

DeFi Tabanlı Hizmetlerimiz

DeFi Ürün Geliştirme Kategorileri

DeFi ekosisteminde pek çok farklı kategori yer almakta. Örneğin DEX dediğimiz merkeziyetsiz borsalar TVL tutarını göz önüne aldığımızda en büyük kategoridir. Sonra Lending, Bridge, CDP ve Yield gibi kategoriler gelir. Aşağıda DeFi alanında ürün geliştirme hizmeti verdiğimiz tüm kategoriler listeledik.

Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017

Merkeziyetsiz Borsalar (DEX)

Diğer adıyla DEX'ler. DeFi endüstrisinin en yüksek TVL rakamına sahip kategoridir DEX'ler. Merkeziyetsiz borsalar basitçe söylemek gerekirse, kripto paraları takas edebileceğiniz/ticaret yapabileceğiniz protokollerdir. Merkeziyetsiz borsa kurulumunda oldukça deneyimliyiz. Uniswap'tan PancakSwap'a, Curve.fi'den Bancor'a kadar her türlü DEX'i forklayabilir ve size bu DEX'lere benzer bir merkeziyetsiz borsa geliştirebiliriz.

Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017

Kredi Platformları (Lending)

Lending platformları kullanıcıların dijital varlıkları ödünç almasına ve ödünç vermesine izin veren protokollerdir. Haziran 2022 itibariyle toplamda 150'den fazla lending protokolü bulunmaktadır. En bilinen ve büyük borç verme protokolleri arasında Aave, Compund, Justlend, Vires Finance gelmektedir. Lending protokolüyle ilgili geniş bir deneyim ve bilgimiz bulunuyor. Bu platformu sizin ihtiyaçlarınıza göre rahatça kurabiliyoruz.

Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017

Kripto Tabanlı Köprüler (Bridge)

Bridge'lar son dönemde oldukça popüler hale geldi. Aslında bridge dediğimiz şey herhangi bir tokeni bir ağdan diğerine köprüleyen protokollerdir. Çapraz zincir köprüsü olarak da bilinen bir blok zinciri köprüsü, iki blok zincirini birbirine bağlar ve kullanıcıların bir zincirden diğerine kripto para göndermesine olanak tanır. Temel olarak, Bitcoin'iniz varsa ancak bunu Ethereum gibi harcamak istiyorsanız, bunu köprü üzerinden yapabilirsiniz.

Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017

Teminatlı Borç Platformu (CDP)

CDP aslında "Collateralized Debt Position" ifadesinin kısaltmasıdır. Yani teminatlı borç pozisyonu anlamına gelir. Bazı teminatlar kullanarak kendi stabil coinini basan protokollere CDP denir. Haziran 2022 itibariyle yaklaşık 40 adet CDP vardır ve bunlarda ciddi bir TVL kilitlenmiştir. Bilinen en büyük CDP, MakerDAO'dur. Ondan sonra Liquity, Abracadabra ve Kava gelir. Kendi CDP'nizi oluşturmak isterseniz size destek olabiliriz.

Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017

Yield/Getiri Platformu (Yield)

Yield protokolleri DeFi'nin en önemlileri arasında yer alır. Yield protokolleri platformlarında stake ettiğiniz ya da likidite sağladığınız için size ödül ödeyen protokollerdir. Haziran 2022 itibariyle 300'den fazla yield protokolü vardır. Bunlar arasında en bilinenleri, Convex Finance, Arrakis Finance, xWeowns, Alpaca Finance ve Coinwind'tir. BC Yazılım olarak yield protokolleri üzerinde bir takım çalışmalarımız var. Bu konuda size destek olabilecek deneyimimiz bulunuyor.

Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017

Liquid Staking Platformu

Liquid staking adından da anlaşılacağı üzere likit stake etme protokolleridir. Bu protokoller stake edilen varlıklar için ödüller verir. "Soft staking" olarak da bilinen LS, hem kilitlediğiniz fonlara erişmeye izin verir hem de ödül kazandırır. Fonları bir protokolde "kilitleyen" hisse kanıtı staking işleminin tersine, likit stake fonları erişilebilir durumdadır. Piyasadaki en büyük LS protokolü Lido'dur. Lido'nun sonra Marinade Finance, Rocket Pool ve StakeWise gelir.

Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017

Algoritmik Stabilcoinler (Algo-stables)

Algoritmik stabil coinler adından da anlaşılacağı üzere belirli bir algoritma ile arz ve talep dengesi sağlanan stabilcoinlerdir. Bu sabit paralar belirli bir mekanizma ile ya coin yakarlar ya da mint ederler. Böylece stabilcoinin ABD doları ile olan 1:1 dengesini korurlar. Bilinen en büyük algoritmik stabilcoinler arasında Frax, JustStables, Neutrino ve Fei vardır. Algoritmik stailcoin basmak isterseniz bu konuda deneyimli ekibimiz yardımcı olabilir.

Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017

Yield/Getiri Protokolleri (Yield Aggregator)

Yield aggregator ifadesini Türkçe'ye getiri toplayıcılar olarak çevirebilir. Bunlar da aslında şeşitli protokollerden elde edilen getirileri toplayan protokollerdir. Haziran 2022 itibariyle 50'den fazla getiri toplayıcı protokol mevcut. Bunların en büyükleri sırayla, Yearn Finance, Beefy Finance, Rari Capital ve Badger DAO'dur. Yield aggregator konusunda da ekibimizin geçmişte deneyimleri oldu. Bu noktada da size yardımcı olabiliriz.

Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017

Rezerv Para Birimleri (Reserve Currency)

Kendi tokenini mint etmek ve yakmak için bonding ve staking yoluyla elde edilen değerli varlıkların rezervini kullanan protokollere reserve currency deniyor. Bugün 100'den fazla rezerv para birimi bulunuyor. Bunların en büyükleri sırayla, Wonderland, Olympus DAO, Atlas USV ve Temple DAO'dur. Rezerv para birimleriyle ilgili projelerinizde size yardımcı olabilecek know-how'a sahip deneyimli bir ekibimiz bulunuyor. Bizimle iletişime geçin.

Diğer Hizmetlerimize de Göz Atın!

İlginizi Çekebilir:

Web 3.0 Uyumlu Ethereum DApp Geliştirme

Web 3.0 için merkezi olmayan uygulama (DApp) geliştirme rehberimize göz atın.

Yorumunuz Varsa Paylaşın