X

Algorand Ağında Kripto Para Oluşturma Rehberi – 2022

Giriş

    Evet yanlış okumadınız. Bugünkü yazımızda en fazla Sıfır maliyetle kendi kripto paramızı oluşturacağız.

Hazırsanız lafı çok uzatmadan adımlara geçiyorum. Yalnız onun öncesinde küçük bir SSS (sık sorulan sorular) seansı yapalım. Kafanızdaki soruları baştan cevaplayayım sonra kripto paramızı oluşturmaya geçeriz. Ayrıca kripto para nedir, ne değildir bilmeyen varsa onlar için de ufak bir özet geçmiş oluruz.

Bu arada dilerseniz diğer ağlarda da kripto para oluşturma rehberlerimizi inceleyebilirsiniz;

Hazırsanız başlayalım.

        <h2>Sorular ve Cevaplar</h2>        
                <h4 id="elementor-tab-title-2621" data-tab="1" role="tab" aria-controls="elementor-tab-content-2621" aria-expanded="false">
                                            <a href="">Kripto para nedir?</a>
                </h4>
                <p>Kripto para, blockchain teknolojisi üzerine kurulu, merkezi olmayan dijital para birimidir.
                <h4 id="elementor-tab-title-2622" data-tab="2" role="tab" aria-controls="elementor-tab-content-2622" aria-expanded="false">
                                            <a href="">Neden kripto para oluşturuyoruz?</a>
                </h4>
                Buradaki amacımız: <strong>öğrenmek</strong> ve <strong>öğretmek</strong>. Kripto paralar son yıllarda oldukça popüle bir konu haline geldi. Siz de &#8220;acaba ben de kendi kripto paramı çıkarabilir miyim?&#8221; diye düşünüyorsanız, doğru adrese geldiniz.
                <h4 id="elementor-tab-title-2623" data-tab="3" role="tab" aria-controls="elementor-tab-content-2623" aria-expanded="false">
                                            <a href="">Oluşturacağımız kripto para tutar mı?</a>
                </h4>
                Bilmem. Ama neden olmasın? Bugün piyasada herhangi bir kullanım alanı olmayan ancak ciddi bir pazar payına sahip binlerce kripto para var. Kripto paranızın tutup tutmaması tamamen sizin pazarlama ve reklam yeteneklerinize bağlı.
                <h4 id="elementor-tab-title-2624" data-tab="4" role="tab" aria-controls="elementor-tab-content-2624" aria-expanded="false">
                                            <a href="">Hangi blockchain üzerinde oluşturacağız?</a>
                </h4>
                <strong>Algorand</strong>. Detayları anlatacağım aşağıda.
                <h4 id="elementor-tab-title-2625" data-tab="5" role="tab" aria-controls="elementor-tab-content-2625" aria-expanded="false">
                                            <a href="">Neden Algorand?</a>
                </h4>
                Çünkü şu an için en ucuz kripto para üretebileceğiniz blok zincir Algorand.
                <h4 id="elementor-tab-title-2626" data-tab="6" role="tab" aria-controls="elementor-tab-content-2626" aria-expanded="false">
                                            <a href="">Oluşturacağım kripto parayı borsalarda listeletebilir miyim?</a>
                </h4>
                Binance vb büyük borsalarda listeletebilmeniz için paranızın ciddi bir pazar payı, kullanıcı kitlesi ve kullanım alanı olmalı. Bunları yapabilirseniz, neden olmasın?
    Bazı temel kavramların üzerinden geçtiğimize göre şimdi kendi kripto paramızı oluşturmaya başlayabiliriz.

Ama bir saniye.. Biliyorum bir an önce kripto para oluşturmaya başlamak istiyorsunuz ama onun da öncesinde Algorand nedir ve diğer blok zincirlerden farkı nedir isterseniz gelin birlikte bakalım.

Algorand Nedir?

Algorand, çok çeşitli uygulamaları destekleyen, kendi kendini idame ettiren, merkezi olmayan, blok zinciri tabanlı bir ağdır. 

Algorand ana ağı Haziran 2019’da yayına girdi ve Aralık 2020 itibariyle günde yaklaşık 1 milyon işleme kadar ulaştı.

Temmuz 2022 itibariyle Algorand ilk 100 kripto para içinde piyasa değerine göre 27. sırada.

Piyasa değeri yaklaşık 2 milyar dolar.

Algorand’ın Kurucusu Kim?

Algorand’ın kurucusu Silvio Micali.

Kendisi Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde bilgisayar bilimi profesörü.

Güvenli iki taraflı hesaplama, elektronik para, kripto paralar ve blok zincir protokolleri teorisi ve pratiğine yaptığı temel katkılardan dolayı 2012’de Turing Ödülü almıştır.

Algorand’ı Diğerlerinden Farklı Kılan Şey Ne?

Kurucularına göre Algorand, Bitcoin ve diğer blok zincirlerin yavaş işlem sürelerine yanıt olarak işlemleri hızlandırmak ve verimliliği artırmak için tasarlandı.

Algorand Proof of Stake mekanizmasını kullandığı için işlem ücretleri düşüktür ve yoğun enerji harcamaz.

Kendi Kripto Paramızı Oluşturuyoruz!

Şimdi buraya kadar anlattıklarım temel bilgilerdi. Bu rehberi okuyup da kendi kripto parasını basacak kişilerin en azından ekosistem hakkında bilgilerinin olmasının faydalı olacağını düşündüm.

Şimdi artık adımlara geçebiliriz.

Adım 1: Cüzdan Oluşturma

İlk adımımız Algorand cüzdan oluşturma.

Demin bahsettiğim gibi kripto paramızı Algorand blok zinciri üzerinde oluşturacağız.

Cüzdan olarak da Algorand ekosistemine özgü Pera Wallet‘ı kullanacağız.

Öncelikle Pera cüzdanı aşağıdaki adresten indirip kurmanız lazım.

Pera Wallet: https://perawallet.app/

Pera cüzdan sadece mobil cihazlarda çalışıyor. Dolayısıyla işletim sisteminize göre ya iOS ya da Android versiyonunu kurmanız lazım. Yukarıdaki adrese gitmeden doğrudan aşağıdaki linklerden de indirebilirsiniz.

Pera Cüzdan: iOS

Pera Cüzdan: Android

Veya alternatif olarak kullandığınız işletim sisteminin uygulama mağazasında Pera Wallet diye aratarak da kurabilirsiniz. Ben iPhone kullandığım için aşağıdaki şekilde App Store’da aratıp kurdum.

 

Cüzdan kurulumunu yaptıktan sonra uygulamayı açıyoruz.

Uygulamayı ilk açtığımızda karşımıza aşağıdaki gibi bir karşılama ekranı gelecek. Kırmızı ile işaretlediğim yere tıkladığımızda yeni bir Algorand hesabı açmış olacaksınız. Buraya tıklayalım.

Açılan ekranda “Create new account” yazan yere tıklayalım.

Açılan ekranda “I want to create an account(Hesap oluşturmak istiyorum) yazan yere tıklayalım.

Açılan ekranda tekrar “Create a new account(Yeni hesap oluştur) yazan yere tıklayalım.

Şimdi cüzdanımız için bir çok kelimeli bir şifre türü olan passphrase oluşturacağız. Bu kısım önemli zira burada oluşturacağız kelimeleri muhakkak bir kenara not etmelisiniz. İlerde cüzdanınıza erişmek istediğiniz bu kelimeleri kullanmanız gerekecek.

Çıkan ekranda “I Understand (Anladım)” yazan yere tıklayın.

Bir sonraki ekrana geçmeden önce kalemi kağıdı hazır edip çıkacak olan rastgele kelimeleri bir yere not etmeniz lazım. Artık kağıt kalem kalmadı malum : )

Ben bu kelimeleri genelde telefonumda notlarda ya da ekran görüntüsü olarak tutuyorum.

Çıkan ekranda “I’m Ready to Begin (Başlamaya Hazırım)” yazan yere tıklayın.


Dikkat!
Her ne kadar yukarıda kendi yöntemim olarak cüzdanı kurtarmak için aldığım kelimeleri telefonumda bir not uygulamasında ya da ekran görüntüsü olarak sakladığımı belirtmiş olsam da, siz benim yaptığımı yapmayın. Zira bu güvenli bir şey değil. Cep telefonunuz kötü niyetli kişilerin eline geçerse ve bu kelimelere ulaşırlarsa cüzdanınıza erişebilirler.

Bir sonraki ekranda size özel üretilen kelimeleri göreceksiniz. Bunları dediğim gibi bir kenara güvenli bir şekilde not etmelisiniz. Zira ilerde cüzdanınıza erişimi kaybederseniz cüzdanınızı kurtarmanın tek yolu bu kelimeler olacak.

Kelimeleri bir kenara güvenli şekilde not ettikten sonra “Next” diyoruz.

Bir sonraki ekranda kenara not ettiğiniz kelimelerden bazılarını size rastgele olarak soracaklar. Bu sorulara doğru cevap vermeniz gerekli. Cevapları seçtikten sonra “Next” diyoruz.

Sorulara doğru cevap vermeniz durumunda aşağıdaki gibi bir ekran göreceksiniz. “Next” yazan yere tıklayıp devam ediyoruz.

Artık neredeyse cüzdan kurulumunu tamamladık gibi.

Şimdi sıra geldi cüzdanımıza isim vermeye. Aşağıdaki ekranda Account Name yazan yere dilediğiniz gibi bir isim girebilirsiniz. Ben “Algorand Cüzdanım” dedim mesela. Finish Account Creation yazan yere tıklayıp hesap açma işlemini tamamlıyoruz.

Tebrikler! Algorand cüzdanınızı oluşturdunuz! Şimdi “Start Using Pera Wallet” yazan yere tıklayalım.

Açılan ekranda bir önceki adımda oluşturduğunuz cüzdanı göreceksiniz. Aşağıdaki ekran görüntüsünden gördüğünüz üzere cüzdanımız henüz boş. Şimdi kripto para oluşturabilmek için bu cüzdana bir miktar Algo göndermemiz gerekli. Adım 2 ile devam edelim..

Adım 2: Algo Cüzdana Para Transferi

Bildiğiniz gibi hiç bir blok zincir üzerinde token ya da kripto para oluşturmak bedava değil. Her ağın kendi dinamiklerine göre ödemeniz gereken bir miktar işlem ücreti var. Örneğin Ethereum ağı üzerinde ERC-20 token çıkarmanın maliyeti diğerlerinden daha yüksektir.

Biz Algorand’ı işlem ücretleri düşük olduğu için seçtik.

Şimdi adım 1’de oluşturduğumuz cüzdana 6 dolar yani bugünün kuruyla yaklaşık 100 TL gönderelim. Ancak göreceksiniz ki kripto paramızı oluştururken 1 TL bile harcamayacağız! Bu 100 TL’yi sonra tekrar geri gönderebilirsiniz Binance hesabınıza.

Ben bu transferi Binance üzerinden yapacağım. Siz dilediğiniz platformdan Algo alıp bu cüzdana gönderebilirsiniz. BTCTurk de Algorand’ı destekliyor. Dilerseniz oradan da satın alabilirsiniz. Ben dediğim gibi Binance’den göndereceğim.

Ben bu işlem için Binance’den 11 dolar (184 TL) karşılığı 36 tane ALGO satın aldım.

Sonra bu ALGO’ları çok çok düşük bir ücretle (0.003$) Binance’den Pera cüzdanıma gönderdim.

Binance’den yaptığım transfer 30 saniye gibi kısa bir süre içinde Pera cüzdanıma geçti.

Şimdi artık cüzdanımda kripto para oluşturmak için yeterli miktarda ALGO var. Kripto paramızı oluşturmaya başlayabiliriz! Adım 3’ten devam ediyoruz.

Adım 3: Algodesk’i Cüzdanımıza Bağlıyoruz

Şimdi yukarıdaki adımlarda ne yaptık? Algorand cüzdan oluşturduk ve bu cüzdana yaklaşık 10-11 dolar değerinde ALGO tokeni gönderdik.

Artık sıra geldi Algorand blok zinciri üzerinde kripto paramızı üretmeye!

Bu işlem için öncelikle https://app.algodesk.io/ adresine gidiyoruz.

Aşağıdaki gibi bir ekran göreceksiniz. Buradan MainNet yani Algorand ana ağını seçip “Connect Wallet” yazan yere tıklıyoruz.

Açılan ekranda Pera Wallet‘ı seçiyoruz.

Burada karşımıza aşağıdaki gibi QR kodun olduğu bir ekran çıkacak. 

Bu QR kodu okutmak için cep telefonumuza indirdiğimiz Pera cüzdanı kullanacağız.

Pera cüzdanın mobil uygulamasını açtığınızda sağ üst köşede aşağıda kırmızı ile işaretlediğim QR simgesini göreceksiniz. Buna tıklayarak QR kodu okutabilirsiniz.

QR kodu okuttuğunuzda karşınıza aşağıdaki gibi bir onay ekranı gelecek. Uygulama burada aslında size “algodesk.io adresinin cüzdanınıza bağlanmasına izin veriyor musunuz?” diye soruyor. Connect yazan yere tıklayarak devam ediyoruz.

Bağlantının başarılı olması durumunda aşağıdaki gibi bir bilgi mesajı alacaksınız.

Tebrikler! Kripto paranızı oluşturmada önemli bir adımı daha geride bıraktınız!

Adım 4: Kripto Paramızı Oluşturuyoruz!

Algodesk sitesine cüzdanınızı bağladıktan sonra aşağıdaki gibi bir ekrana yönlendirileceksiniz.

Bu ekranda Algorand blok zinciri üzerinde kripto paramızı üreteceğiz. Şu an herhangi bir asset oluşturmadığımız için burası boş gözüküyor.

Bu ekranda “Create Asset” yazan yere tıklıyoruz.

İşte bu aşamada açılan ekran kripto paramızı oluşturacağımız ekran 🙂

Şimdi sıra geldi kripto paramızın detaylarını girmeye..

Açılan ekranda oluşturacağınız kripto para ile ilgili girmeniz gereken bilgileri detaylı inceleyelim.

  • Name: Kripto paranızın ismi. Siz kendiniz bir isim belirleyebilirsiniz. Ben kendi kripto parama Efsane Coin adını verdim : )
  • Unit name: Bu kısmı aslında sembol gibi düşünebilirsiniz. Mesela BTC, ETH gibi.. Ben kendi koinimin sembolünü EFSO koydum.
  • Total supply: Koininizin toplam arzı ne kadar olacak? Örneğin Bitcoin’in toplam arzı 21 milyon olarak belirlenmiş. Ben koinimin arzını 1000000000 yaptım.
  • Decimals: Oluşturacağınız kripto paranız görüntülenirken ondalık noktadan sonra kullanılacak basamak sayısını tanımlar. Ben burayı 0 bıraktım.

Url ve Metadata hash kısımlarını doldurmanıza gerek yok. Boş bırakabilirsiniz. Aslında hepsi bu kadar. Doldurmamız gereken bütün bilgileri doldurduk! Create butonuna tıklayarak koinimizi oluşturuyoruz!

Create butonuna tıkladıktan sonra mobil cihazınızdaki Pera cüzdanınıza onay bildirimi gelecek. Uygulamaya girip bu işleme onay vermeniz gerekiyor.

Kripto paramızı oluştururken gördüğünüz gibi 0.001 ALGO işlem ücreti harcadık. Bu da yaklaşık 0,0003 dolar ediyor ve bu da 1 TL bile değil 🙂

Vee kripto paramız hazır! Gördüğünüz gibi sıfır maliyetle -çünkü 0.0003 doları maliyetten saymıyorum- kendi koinimizi oluşturduk!

Koini başarılı bir şekilde oluşturduğunuzda aşağıdaki gibi “Transaction successfull” mesajını ve işlem id’sini göreceksiniz. “View transaction” yazan yere tıkladığınızda Algorand blok zinciri üzerinde tokeninizin detaylarını görebilirsiniz. Tebrikler! Artık sizin de bir koininiz var!

View transaction” yazan yere tıkladığınızda Algorand blok zinciri üzerinde tokeninizin detaylarını görebilirsiniz. Tebrikler! Artık sizin de bir koininiz var!

Benim Efsane Coin’in adresi bu şekilde oluştu: 

https://algoexplorer.io/tx/QDJXICTYSJ2HS4U42P7RCKC46J5JAALFLPHI4SMOJOTWMTSR4RKA

Pera cüzdanınızı kontrol ettiğinizde oluşturduğunuz kripto parayı görebilirsiniz. Benim cüzdanıma 1 milyar adet Efsane Coin geldi 🙂

Kripto paranızın yönetimini Algodesk üzerinden yapabilirsiniz.

Algodesk dashboard ekranında yukarıda sağ köşede üç noktaya tıkladığınızda bir menü açılacak. Bu menüden yapabileceğiniz işlemler:

Send assets (Kripto para gönderme)

Send assets seçeneğine tıkladığınızda dilediğiniz Algorand adresine kendi koinlerinizi transfer edebilirsiniz. Tek yapmanız gereken alıcı tarafın adres bilgisini ve göndereceğiniz tutarı girmek.

Modify asset (Kripto paranızı düzenleme)

Kripto paranızı bir kez oluşturduktan sonra isim, sembol, decimal gibi bilgileri bir daha değiştirmeniz mümkün değil. Ancak manager, reserve, freeze ve clawback bilgilerini değiştirebilirsiniz.

Freeze / Unfreeze (Hesap dondurma / açma)

Token yönetim ekranından yapabileceğiniz bir diğer işlem ise hesap dondurma veya dondurulmuş bir hesabı geri açma. Tek yapmanız gereken adres bilgisini girmek. O adreste bulunan kripto paraları dondurabilir ya da geri açabilirsiniz.

Swap (Takas)

Oluşturduğunuz kripto para ile yapabileceğiniz en önemli şey bu herhalde. Kripto paranızı diğer kripto paralarla takas ederek hacim ve piyasa değeri oluşturabilirsiniz. Algorand takas işlemleri için Tinyman adlı DEX’i kullanır.

Yönetim ekranında Swap butonuna tıkladığınızda sizi Tinyman sitesine götürür.

Benim Efsane Coin’in takas adresi aşağıdaki gibi:

https://app.tinyman.org/#/swap?asset_in=0&asset_out=794385551

Bu DEX üzerinden koininizi USDT, USDC dahil pek çok kripto para ile takas edebilirsiniz. Ancak bir şartla! Öncelikle koininiz için bir likidite havuzu kurmanız lazım. Bunu yapmadan takas işlemini gerçekleştiremezsiniz.

İşte hepsi bu!

Tebrikler artık sizin de bir koininiz var!

Bu noktadan sonra koinin likidite havuzunun büyütülmesi, yatırımcı çekilmesi, pazarlaması vs gibi şeyler kalıyor yapılması gereken.

Ama unutmayın, asıl önemli olan bir değer yaratabilmek. Koininiz insanlığa ne katacak? Ne gibi bir sorunu çözecek? Kullanım alanı nedir? Bu tür sorulara cevap veremiyorsanız muhtemelen koininizin pek bir anlamı da olmayacak.

Umarım bu rehber faydalı olmuştur.

Başka yazılarda görüşmek üzere 🙂

İlginizi Çekebilir:


Solana Üzerinde Token Çıkarma

Solana ağı üzerinde kendi tokeninizi çıkarabilirsiniz. Rehberimize göz atın.

İncele